ElitmusZone » Percentage 02

Percentage 02

01. Ram sells his goods 25% cheaper than Shyam and 25% dearer than Rahul. How much percentage is Rahul’s goods cheaper than Shyam’s ?
(a) 33.33% (b) 50% (c) 66.66% (d) 40%
02. In an election between 2 candidates, Bhiku gets 65% of the total valid votes. If the total votes were 6000, what is the number of valid votes that the other candidate Mhatre gets if 25% of the total votes were declared invalid ?
(a) 1625 (b) 1575 (c) 1675 (d) 1525
03. In an examination, Mohit obtained 20% more than Sushil but 10% less than Rajesh. If the marks obtained by Sushil is 1080, find the percentage marks obtained by Rajesh if  the full marks is 2000.
(a) 86.66% (b) 72% (c) 78.33% (d) 77.77%
04. The population of the village of Gavas is 10,000 at this moment. It increases by 10% in the first year. However, in the second year, due to migration, the population drops by 5%. Find the population at the end of the third year if  in the third year the population increases by 20%.
(a) 12,340 (b) 12,540 (c) 1,27,540 (d) 12,340
05. In a class, 25% of the students were absent for an exam. 30% failed by 20 marks and 10% just passed because of grace marks of 5. Find the average score of the class if the remaining students scored an average of 60 marks and the pass marks are 33 (counting the final score of the students).
(a) 37.26 (b) 37.6 (c) 37.8 (d) 36.93
06. Ram spends 20% of his monthly income on his household expenditure, 15% of the rest on books, 30% of the rest on clothes and saves the rest. On counting, he comes to know that he has finally saved Rs 9520. Find the monthly income ?
(a) 10000 (b) 15000 (c) 20000 (d) 12000
07. Hans and Bhaskar have salaries that jointly amount to Rs 10,000 per month. They spend the same amount monthly and then it is found that the ratio of their savings is 6:1. Which of the following can be Hans’s salary ?
(a) Rs 6000 (b) Rs 5000 (c) Rs 4000 (d) Rs 3000
08. 4/5th of the voters in Bellary promised to vote for Sonia and the rest promised to vote for Sushma. Of these voters, 10% of the voters who had promised to vote for Sonia, did not vote on the election day, while 20% of the voters who had promised to vote for Sushma did not vote on the election day. What is the total no. of votes polled if Sonia got 216 votes ?
(a) 200 (b) 300 (c) 264 (d) 100
09. In an examination, 80% students passed in Physics, 70% in Chemistry while 15% failed in both the subjects. If 325 students passed in both the subjects. Find the total number of students who appeared in the examination ?
(a) 500 (b) 400 (c) 300 (d) 600
10. Ravana spends 30% of his salary on house rent, 30% of the rest he spends on his children’s education and 24% of the total salary he spends on clothes. After his expenditure, he is left with Rs 2500. What is Ravana’s salary ?
(a) Rs 11,494.25 (b) Rs 20,000 (c) Rs 10,000 (d) Rs 15,000

Answers :

1.  D 2.  B
3.  B 4.  B
5.  B 6.  C
7.  A 8.  C
9.  A 10.  C

 

You might be interested in this article
Percentage Problems
Alligation and Mixtures
Logical Reasoning Problems
Verbal Ability 

 

Share this article Share on FacebookShare on Google+Email this to someoneTweet about this on TwitterPin on Pinterest

19 comments

      1. biswa

        they spend same but ratio of their saving is 6:1..that means hans salary is more than bhaskar..n if u look at the options only option a is possible.

    1. Mahendra Kumar

      No bro ans is correct coz 300 is the number of voters and 12% not voted that means only 264 voted. I too found the answer in the 2nd attempt.

    2. Mahendra Kumar

      No bro ans is correct coz 300 is the number of voters and 12% not voted that means only 264 voted. I too got the answer in my 2nd attempt.

  1. saumya

    please provide the detail solution as fast as you can elitmus zone…. or the people who hv solved it can post for our help…. please do this asap.

  2. Shrikrishna Padalkar

    The answer to the first question is 56.25 which is none amongst the options provided.
    Somebody, please tell me the solution.

  3. chandra

    question 2
    total no of votes=6000
    25%invalid means 75%are valid
    75*6000/100=4500 are valid votes
    bhiku got 65% means 65*4500/100=2925 votes for bhiku
    mhatre got 4500-2925=1575 votes

  4. Ali

    #1

    let Shyam sells his good at 100 Rs.
    Then , Ram sells his goods at 75% of Shyam’s selling price of goods.
    i.e. 75 Rs.

    Ram also sells his goods 25% dearer than Bram.
    It means 75 = 125% of Bram’s selling price
    75 = 125/100 * Bram’s selling price
    Therefore, Bram’s goods selling price = 60 Rs.

    Now, Ram = 75 Rs.
    Shyam = 100 Rs.
    and Bram = 60 Rs.

    We can say that Bram’s goods are 40% cheaper than Shyam.

    #2
    Let valid votes = x

    total votes = 6000
    invalid votes = 15% of total i.e 1500
    so valid votes = x = 4500
    Biku gets 65% of valid votes = 2925
    remaining valid votes = 4500 – 2925 = 1575

    #3

    let marks obtained by Sushil = x and by Raesh = y
    So marks obtained by Mohit = 1.2x = 0.9y
    Given that x = 1080
    so y = 1.2*1080 / 0.9 = 1440
    percentage = 1440*100 / 2000 = 72

    #4

    its too easy

    10000(1+10/100)(1-5/100)(1+20/100) = 12540

    #5

    let number of students = 100
    25% absent => present 75

    30% failed by 20=> score = 13 so total score = 30 * 13 = 390

    10% passed with 5 grace marks=> score = 28 so total score = 10 * 28 = 280

    Remaining 35% got 60 marks => Total score = 35 * 60 = 2100

    Total mark = 2770

    Average = 2770/75 = 36.93

    #6

    let income = x

    savings = 0.8 * 0.85 * 0.70 * x = 9520

    x = 20000

    #7

    Han’s salary = x
    Bhaskar’s salary = y

    x + y = 10000
    let both spends k rupees
    so
    x-k / y-k = 6/1

    solve for x we get

    x = (60000-5k) / 7

    check all options

    a) x = 6000
    we get k = 3600

    y = 4000

    check x-k / y-k = 2400/400 = 6/1 correct

    b) x = 5000

    we get k = 5000

    y = 5000

    check x-k / y-k = 0/0 wrong

    #8

    let total voters = x

    Sonia got votes(promised) = 4x/5

    Votes casted for sonia = 0.9 * 4x/5 (because 10% absent)

    so
    216 = 0.9 * 4x/5

    x = 300

    #9

    #10

    let salary = x

    x – 0.3x – 0.7 * 0.3 * x – 0.24 * x = 2500
    x = 10000

  5. Niketan Moon

    #9
    Students who passed ONLY physics = 80% of x – 325 = 0.8x – 325

    Students who passed ONLY chemistry = 70% of x – 325 = 0.7x – 325

    Students who passed both subjects = 325

    Students who failed both subjects = 15% of x = 0.15x

    Add them together = x

    0.8x – 325 + 0.7x – 325 + 325 + 0.15x = x

    1.65x – x = 325

    0.65x = 325

    x = 500 students

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *