ElitmusZone » Paragraph Jumbles 5

Paragraph Jumbles 5

Arrange the sentences A, B, C and D in a proper sequence so as to make a coherent paragraph.
1. A. In those countries where the ideals of liberty and equality have received the greatest devotion, and particularly in America, the political constitution has been framed with the precise object of making impossible too great a concentration of power.
  B. A philosophy that emphasizes the likeness of all men will be averse from recognizing those exceptional qualities in any individual which place him so clearly above his fellows that he may justly claim to lead and influence them.
C. A different though related strand of thought is equalitarian.
D. Further, when circumstances make it necessary for a particular individual to display qualities of leadership in a very high degree, his position is under constant and bitter attack on the score of dictatorship, and it is necessary for him to conceal his qualities, consciously, behind a facade of ‘ordinariness’.
  (a) CBAD (b) CABD (c) CDAB (d) DCAB
2. A. It has removed many of the material obstacles to the pursuit of the good life from the majority of mankind in those countries at a high level of technical development.
  B. But it has exposed us to new dangers, not the obvious dangers of new weapons of destruction, but the much more serious ones of a purely materialist view of life.
C. The growth of science and technology has conferred obvious and immense benefits upon the community.
D. It has also, as we too often forget, made possible new and daring adventures of the mind.
  (a) CADB (b) ABDC (c) ACBD (d) CDBA
3. A. There are manifest dangers in the persuasive aspect of leadership.
  B. It is alarming, for example, to reflect how great a part the power to speak well has acquired in an age of broadcasting.
C. It is quite possible for men to feel that they are freely giving their allegiance to a leader, when actually they are simply slaves of his techniques of propaganda.
D. At its lowest, the technique of persuasion may involve all those devices of suggestion and propaganda which are so freely available to the unscrupulous in a scientific age.
  (a) ABDC (b) ACBD (c) CDBA (d) ADBC
4. A. The leader should possess high intelligence.
  B. The reasons for this frequent neglect of intelligence as a prerequisite of leadership are complex.
C. It is certainly true to say that this is more commonly underrated than any other aspect of leadership.
D. There is first, a very general misunderstanding of such a phrase as ‘of very high intelligence.’
  (a) ABCD (b) ACBD (c) DABC (d) DBAC
5. A. When a man is his son’s hero, it’s about the best thing that God gave us on this planet.
  B. I can see it now with my son Anthony, who’s been traveling with me and documenting my work.
C. I was doing a lecture recently.
D. And he was out in the audience with a camera, and I caught his face, that twinkles for a second, where his eyes said to me, that’s my dad.
  (a) ABCD (b) ACBD (c) BACD (d) CBAD
6. A. On the one hand, I want very much for someone else to clean our house, as neither I nor my husband, Ed, has shown any aptitude for it.
  B. No one but me, for instance, should have to clean up the dental floss heaped like spaghetti near the wastebasket where I toss it each night, never catching on that floss is not something that can be thrown with a high degree of accuracy.
C. On the other hand, I’d feel guilt inflicting such distasteful drudgery on another human being.
D. Have always wanted and not wanted a cleaning person.
  (a) DACB (b) CBAD (c) CABD (d) ABDC
7. A. “To play great music, ” he said, “you must keep your eyes on a distant star.”
  B. Eleven years old, I was taking a violin lesson with Georges Enesco, my teacher, in his Paris studio.
C. At the time, I took this to mean, simply, “Give your very best to every piece.”
D. A deep-chested, powerful man with a rugged, gentle face, Enesco looked at me across the violin he held under his chin, and shook his bow.
  (a) BACD (b) BDAC (c) DACB (d) DABC
8. A. I felt the truth of it when I visited Rock-feller Institute.
  B. They were as dedicated as monks in a 14th century monastery, yet their lives were being fulfilled because their eyes were on the star.
C. Here a scientist worked with quite absorption developing antibiotics; there, another investigated a possible cure for tuberculosis; a third studied the effects of too much sugar in the blood.
D. You don’t have to be a musician to benefit from my teacher’s wisdom.
  (a) CBAD (b) ACDB (c) DACB (d) DABC
9. A. They learned that if they brought the kid in, they could get another $5.
  B. The first time I went onstage with my father, I was five years old, and we were at a hotel in New York.
C. My mother was being paid $5 as his pianist, and he got  $15 to perform comedy and sing.
D. I sang, “Brother, Can You Spare a Dime?”
  (a) DCBA (b) ADBC (c) BCAD (d) BADC
10 A. I did everything- conducting the orchestra, monologue, mime, audience participation, playing instruments, dancing, singing, production numbers, incredible bits and pieces and wild physicality.
  B. My mum and dad came back to the dressing room, and I said, “How was it, Dad?”
C. Whew! I did a show in Vegas Years later , in 1980, the best two hours and 20 minutes I ever had onstage.
D. He said, “It wasn’t bad for an amateur.”
  (a) DBAC (b) BCDA (c) CABD (d) BDCA

Answers

01. A 02. A
03. D 04. B
05. A 06. A
07. B 08. C
09. C 10. C
You might be interested in this article
Paragraph Jumbles 06
Paragraph Jumbles 04
Paragraph Jumbles Tutorial
Tips for Solving Paragraph Jumbles

 

Share this article Share on FacebookShare on Google+Email this to someoneTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>