ElitmusZone » Paragraph Jumbles 4

Paragraph Jumbles 4

Arrange the sentences A, B, C and D in a proper sequence so as to make a coherent paragraph.
1. A. We lived in a succession of small towns in the south, never remaining at the same address for more than two years.
  B. In my case, I think it was a combination of family circumstances and physical peculiarities.
C. I have often been asked what attracts someone to mycology, the study of  biology.
D. My father, a federal accountant, was exceptionally peripatetic.
  (a) CBDA (b) CADB (c) CBAD (d) DABC
2. A. Group decision making, however, does not necessarily fully guard against arbitrariness and anarchy, for individual capriciousness can get substituted by collusion of group members.
  B. Nature itself is an intricate system of checks and balances, meant to preserve the delicate balance between various environmental factors that affect our ecology.
C. In institutions also, there is a need to have in place a system of checks and balances which inhibits the concentration of power in the hands of only some individuals.
D. When human interventions alter this delicate balance, the outcomes have been seen to be disastrous.
  (a) CDAB (b) BCAD (c) CABD (d) BDCA
3. A. He was bone –weary and soul-weary, and found himself muttering, “either I can’t manage this place, or it’s unmanageable”.
  B. To his horror, he realized that he had become the victim of an amorphous, unwitting, unconscious conspiracy to immerse him in routing work that had no significance.
C. It was one of those nights in the office when the office clock was moving towards four in the morning and the Bennie was still not through with the incredible mass of paper stacked before him.
D. He reached for his calendar and ran his eyes down each hour, half-hour, and quarter-hour, to see where his time had gone that day, the day before, the month before.
  (a) ABCD (b) CADB (c) BDCA (d) DCBA
4. A. With that, I swallowed the shampoo, and obtained the most realistic results almost on the spot.
  B. The man shuffled away into the back regions to make up prescription, and after a moment I got through on the shop– telephone to the consulate, intimating my location.
C. Then, while the pharmacist was wrapping up a six-ounce bottle of the mixture, I groaned and inquired whether he could give me something for acute gastric cramp.
D. I intended to stage a sharp gastric attack, and entering an old-fashioned pharmacy, I asked for a popular shampoo mixture, consisting of olive oil and flaked soap.
  (a) DCBA (b) DACB (c) BDAC (d) BCDA
5. A. The likelihood of an accident is determined by how carefully the motorist drives and how carefully the pedestrian crosses the street.
  B. An accident involving a motorist and a pedestrian is such a case.
C. Each must decide how much care to exercise without knowing how careful the other is.
D. The simplest strategic problem arises when two individuals interact with each other, and each must decide what to do without knowing what the other is doing.
  (a) ABCD (b) ADCB (c) DBCA (d) DBAC
6. A. The situation in which violence occurs and the nature of that violence tends to be clearly defined at least in theory, as in the proverbial Irishman’s question. ‘Is this a private fight or can anyone join in’.
  B. So actual risk to outsiders, though no doubt higher than our societies, is calculable.
C. Probably the only uncontrolled applications of force are those of social superiors to social inferior and even here there are probably some rules.
D. However, binding the obligation to kill members of feuding families engaged in mutual massacre will be genuinely appalled if by some mischance a bystander or outsider is killed.
  (a) DABC (b) ACDB (c) CBAD (d) DBAC
7. A. In emission trading, the government fixes the total amount of pollution that is acceptable to maintain a desired level of air quality.
  B. Economists argue this approach makes air pollution control more cost-effective than the current practice of fixing air pollution standards and expecting all companies to pollute below these standards.
C. USA uses emission trading to control air pollution.
D. It then distributes emission permits to all companies in the region, which add up to the overall acceptable level of emission.
  (a) BADC (b) ACDB (c) CBAD (d) DBAC
8. A. The individual companies vary in size, from the corner grocery to the industrial giant.
  B. Policies and management methods within firms range from formal, well-planned organization and controls to slipshod day-to-day operations.
C. Various industries offer a wide array of products or services through millions of firms largely independent of each other.
D. Variation in the form of ownership contributes to diversity in capital investment, volume of business, and financial structure.
  (a) DBCA (b) CADB (c) BADC (d) ADCB
9. A. All levels of demand, whether individual, aggregate, local, national, or international are subject to change.
  B. At the same time science and technology add new dimensions to products, their uses, and the methods used to market them.
C. Aggregate demand fluctuates with changes in the level of business activity, GNP and national income.
D. The demand of individual tends to vary with changing needs are rising income.
  (a) CBDA (b) DCAB (c) BCAD (d) ADCB
10 A. Secret persons shall strike with weapons, fire or poison.
  B. Clans mutually supporting each other shall be made to strike at the weak points.
C. He shall destroy their caravans, herds, forests and troop reinforcements.
D. The conqueror shall cause enemy kingdom to be destroy by neighboring kings, jungle tribes, pretenders or unjustly treated princes.
  (a) DCBA (b) ABCD (c) BDCA (d) ADCB

Answers

01. B 02. A
03. B 04. A
05. D 06. A
07. C 08. B
09. D 10. A
You might be interested in this article
Paragraph Jumbles 05
Paragraph Jumbles 03
Paragraph Jumbles Tutorial
Tips for Solving Paragraph Jumbles

 

Share this article Share on FacebookShare on Google+Email this to someoneTweet about this on TwitterPin on Pinterest

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>