ElitmusZone » Paragraph Jumbles 2

Paragraph Jumbles 2

Arrange the sentences A, B, C and D in a proper sequence so as to make a coherent paragraph.
1. A. It begins with an ordinary fever and a moderate cough.
  B. India could be under attack from a class of germs that cause what are called  typical pneumonias.
C. Slowly a sore throat progresses to bronchitis and then pneumonia and respiratory complications.
D. It appears like the ordinary flu but baffled doctors find that the usual drugs don’t work.
  (a) ABCD (b) BDAC (c) ADCB (d) BCDA
2. A. Chemists mostly don’t stock it: only a few government hospitals do but in limited quantities.
  B. Delhi’s building boom is creating a bizarre problem: snakes are increasingly biting people as they emerge from their distributed underground homes.
C. There isn’t enough anti-snake serum largely because there is no centralized agency that distributes the product.
D. If things don’t improve more people could face paralysis and even death.
  (a) BCAD (b) DBCA (c) ABCD (d) CABD
3. A. But the last decade has witnessed greater voting and political participation by various privileged sections .
  B. If one goes by the earlier record of mid-term elections, it is likely that the turnout in 1998 will drop by anything between four and six percentage points over the already low polling of 58 percent in 1996.
C. If this trend offsets the mid-term poll fatigue, the fall may not be so steep.
D. Notwithstanding a good deal of speculation on this issue it is still not clear as to who benefits from a lower turnout.
  (a) BACD (b) ABCD (c) DBAC (d) DCBA
4. A. After several routine elections, there comes a ‘critical’ election which redefines the basic pattern of political loyalties redraws political geography and opens up political space.
  B. In psychological jargon, they call it realignment.
C. Rather since 1989 there have been a series of semi-critical elections.
D. On a strict definition none of the recent Indian elections qualifies as a critical election.
  (a) ABCD (b) ABDC (c) DBAC (d) DCBA
5. A. Trivial pursuits marketed by the Congress is a game imported from Italy.
  B. The idea is to create an imaginary savior in times of crisis so that the party doesn’t fall flat on its collective face.
C. Closest contenders are Mani Shankar Aiyar who still hears His Master’s Voice and V. George who is frustrated by the fact that his political future remains Sonia and yet so far.
D. The current champion is Arjun for whom all roads lead to Rome or in this case 10 Janpath.
  (a) ABDC (b) ABCD (c) DCBA (d) CDBA
6. A. Good advertising can make people buy your products even if it sucks.
  B. A dollar spent on brain-washing is more cost-effective than a dollar spent on product improvement.
C. That’s important because it takes pressure off you to make good products.
D. Obviously, there is a minimum quality that every product has to achieve, it should be able to withstand the shipping process without becoming unrecognizable.
  (a) BACD (b) ACBD (c) ADCB (d) BCDA
7. A. Almost a century ago, when the father of the modern automobile industry, Henry Ford, sold the first model T car he decided that only the best would do for his customers.
  B. Today, it is committed to delivering the finest quality with over six million vehicles a year in over 200 countries across the world.
C. And for over ninety years this philosophy had endured in the Ford Motor Company.
D. Thus, a vehicle is ready for the customer only if it passed the Ford ‘Zero Defect Programme’.
  (a) ABCD (b) ACDB (c) ACBD (d) CDAB
8. A. But clearly, the government still has the final say.
  B. In the past few years, the Reserve Bank of India might have wrested considerable powers from the government when it comes to monetary policy.
C. The RBI’s announcements on certain issues become effective only after the government notifies them.
D. Isn’t it time the government vested the RBI with powers to sanction such changes, leaving their ratification for later?
  (a) ACDB (b) ACBD (c) BACD (d) DACB
9. A. I sat there frowning at the checkered table cloth, chewing the bitter cud of insight.
  B. That wintry afternoon in Manhattan, waiting in the little French restaurant, I was feeling frustrated and depressed.
C. Even the prospect of seeing a dear friend failed to cheer me as it usually did.
D. Because of certain miscalculations on my part, a project of considerable importance in my life had fallen through.
  (a) ADBC (b) BCDA (c) BDCA (d) ABCD
10 A. Perhaps the best known is the Bay Area Writing Project founded by James Gray in 1974.
  B. The decline in writing skills can be stopped.
C. Today’s back-to-basics movement has already forced some schools to place renewed emphasis on the three rupees.
D. Although the inability of some teachers to teach writing successfully remains a big stumbling block, a number of programmes have been developed to attack this problem.
  (a) BCDA (b) ADCB (c) ACBD (d) CABD

Answers

01. B 02. A
03. A 04. A
05. A 06. B
07. C 08. C
09. C 10. A
You might be interested in this article
Paragraph Jumbles 03
Paragraph Jumbles 01
Paragraph Jumbles Tutorial
Tips for Solving Paragraph Jumbles

 

Share this article Share on FacebookShare on Google+Email this to someoneTweet about this on TwitterPin on Pinterest

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>