ElitmusZone » English Usage 06

English Usage 06

Fill in the blanks of the following sentences using the most appropriate words or words from among the options given below.
1. The water transport project on the West Coast is …………. to get a shot in the arm with a new plan in which the Road Development Corporation will build the infrastructure and ………. a private party to operate the services.
(a) scheduled, let
(b) verge, permit
(c) set, sanctions
(d) slated, allow
2. As the weekend finally rolled around, the city folk were only ……………  happy to settle down and laugh their cares ……………..
(a) so, on
(b) too, away
(c) extremely, off
(d) very, up
3. The flood of brilliant ideas has not only ………. us, but has also encouraged us to ……  the last date for submission of entries.
(a) overwhelmed, extend
(b) enjoyed, stretch
(c) dismayed, decide
(d) scared, scrap
4. ……………. about prolonged power cuts in urban areas, the authorities have decided to ……………….. over to more reliable and eco-friendly systems to run its pumps.
(a) worried, shift
(b) frantic, move
(c) troubled, jump
(d) concerned, switch
5. The high cutoff marks this year have ………. college admission-seekers to either …….. for lesser known colleges or change their subject preferences.
(a) cajoled, ask
(b) pressured, sit
(c) forced, settle
(d) strained, compromise
6. Despite a growing ……….. that a lot needs to be done to help those without clean water, a …… says that more than 34 million people die every year of water borne diseases.
(a) interest, reason
(b) recognition, report
(c) fantasy, review
(d) authority, legend
7. Water-borne diseases are the most ……………. causes of infant deaths  …….  the world.
(a) rare, according
(b) regular, at
(c) related, across
(d) common, throughout
8. If there is nothing to absorb the energy of sound waves, they travel on ……… , but their intensity  ……… as they travel further from their source.
(a) everlasting, decreases
(b) always, improves
(c) forever, inclines
(d) steadily, deflates
9. In an effort to provide ………….. for higher education to all, most of the universities have been providing education without adequate infrastructure, thus churning out ……….. graduates every year.
(a) chances, fresh
(b) platform, capable
(c) opportunities, unemployable
(d) prospects, eligible
10. The move to allow dumping of mercury …………. an outcry from residents of the area who ……………… that high levels of mercury will  affect their health and destroy ecologically sensitive forest area.
(a) resulted, insist
(b) provoked, fear
(c) incited, determined
(d) activated, accept

Answer

1. D 2. B
3. A 4. D
5. C 6. B
7. D 8. D
9. C 10. B
You might be interested in this article
English Usage 05
English Usage 04
Logical Reasoning Problems
Cryptarithmetic Multiplication Problems

 

Share this article Share on FacebookShare on Google+Email this to someoneTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *