ElitmusZone » English Usage 05

English Usage 05

Fill in the blanks of the following sentences using the most appropriate words or words from among the options given below.
1. The thought of ……….. his weaker and more pitiable companion never perhaps ……… to him.
(a) leaving, struck
(b) abandoning, came
(c) discarding, flashed
(d) deserting, owned
2. At midnight the storm ………. the rolling clouds parted and the stars ………. keenly above the sleeping camp.
(a) ceased, twinkled
(b) stopped, appeared
(c) abated, glittered
(d) continued, shined
3. In situation like the one emerging in Southern Afghanistan, America’s present strategy is highly ………… to succeed.
(a) impractical
(b) illustrious
(c) unlikely
(d) impossible
4. Some paleontologists debate whether the diversity of species has ………….. since the cambrian period, or whether imperfections in the fossil record only suggest greater diversity today, while in actuality there has been either ……. of decreased diversity.
(a) changed, escalation
(b) increased, stasis
(c) expanded, discontinuity
(d) declined, reduction
5. Observable as a tendency of our culture is a ……………… of ……………… psychoanalysis we no longer feel that it can solve our emotional problems.
(a) divergence, certainty about
(b) confrontation, enigmas in
(c) withdrawal, belief in
(d) defense, weaknesses in
6. On the other hand, some writers have expressed ………. that a few publishing houses refuse to publish women writers whose works are, as they are described, “not bold enough”, that is they are not sensational enough to ………. the market.
(a) concern, stimulate
(b) disquiet, titillate
(c) anxiety, manoeuvre
(d) apprehension, excite
7. Biological clocks are of ……………… adaptive value to animals since it ………. nervous and physiological functions of the body.
(a) immense, assumes
(b) great, regulates
(c) ultimate, created
(d) high, engulfs
8. Each occupation has its own ………….; bankers, lawyers and computer professionals, for example all use among themselves …………… that outsiders find difficult to follow.
(a) merits, incidents
(b) disadvantages, methods
(c) rewards, endearment
(d) jargon, language
9. The two artists …………. markedly in their temperaments, one was reserved and courteous, the other ……… and boastful.
(a) changed, irritable
(b) similar, jovial
(c) differed, rude
(d) appeared, funny
10. Many people believed that spices help …………… food ; however nutritionists found that most spices were  …………. of having any effect on growth of microbes present in the food.
(a) preserve, incapable
(b) produce, impossible
(c) save, preventive
(d) spoil, probable

Answer

1.  A 2.  A
3.  C 4.  B
5.  C 6.  B
7.  B 8.  D
9.  C 10.  A
You might be interested in this article
English Usage 06
English Usage 04
Logical Reasoning Problems
Cryptarithmetic Multiplication Problem

 

Share this article Share on FacebookShare on Google+Email this to someoneTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>