ElitmusZone » Data Sufficiency Problem 4

Data Sufficiency Problem 4

Each question is followed by two statements. You have to decide whether the information provided in the statements is sufficient for answering the question.
Mark A If the question can be answered by using one of the statements alone, but cannot be answered by using the other statements alone.
Mark B If the question can be answered by using either statement alone.
Mark C If the question can be answered by using both statements together, but cannot be answered by using the either statement alone.
Mark D If the question cannot be answered even by using both the statements together.
1. What is the price of mangoes per kg ?
  (I)  10 kg of mangoes and two dozen of oranges cost Rs 252.
(II) 2 Kg of mangoes could be bought in exchange for one dozen oranges.
  (a) A (b) B (c) C (d) D
2. What are the ages of three brothers ?
  (I)  Product of their ages is 21.
(II) The sum of their ages is not divisible by 3.
  (a) A (b) B (c) C (d) D
3. Is n odd ?
  (I) n is divisible by 3, 5, 7 and 9.
(II) 0 < n < 400
  (a) A (b) B (c) C (d) D
4. Two types of widget, namely type A and B are produced on a machine. The number of machine hours available per week is 80. How many widgets of type A must be produced ?
  (I) One unit of type A widget requires 2 machine hours and one unit of type B widget requires 4 machines hours.
(II) The widget dealer wants to supply at least 10 units of type A widget per week and he would not accept less than 15 units of type B widget. 
  (a) A (b) B (c) C (d) B
5. What are the values of 3 integers a, b and c ?
  (I)  ab=8
(II) bc=9
  (a) A (b) B (c) C (d) D
6. Given that, X and Y are non-negative .What is the Value of X ?
  (I) 2X + 2Y <= 40
(II) X -2Y >= 20
  (a) A (b) B (c) C (d) D
7. 10 boys went to a neighboring orchard. Each boy stole a few mangoes.What is the total number of mangoes they stole ?
  (I) The first boy stole 4 mangoes, the fourth boy stole 16 mangoes, eighth boy stole 32 mangoes and the tenth boy stole 40 mangoes.
(II) The first boy stole the minimum number of mangoes and the tenth boy stole the maximum number of mangoes.
  (a) A (b) B (c) C (d) D
8. What are the values of m and n ? 
  (I)  n is an even integer, m is an odd integer and m is greater than n.
(II) Product of m and n is 30.
  (a) A (b) B (c) C (d) D
9. What is the value of integer n ?
  (I) n(n+1) = 6
(II) 22n = 16
  (a) A (b) B (c) C (d) D
10 If the selling price were to be increased by 10%, the sales would reduce by 10%. In what ratio would be profits change ?
  (I)  The cost price remains constant.
(II) The cost price increased by 10%.
  (a) A (b) B (c) C (d) D

Answer

1. C 2. D
3. C 4. C
5. D 6. D
7. D 8. C
9. A 10. A

Detailed Solution 

You might be interested in this article
Data Sufficiency Problem 05
Data Sufficiency Problem 03
Data Sufficiency Tutorial
Data Sufficiency Problems

 

Share this article Share on FacebookShare on Google+Email this to someoneTweet about this on TwitterPin on Pinterest

14 comments

    1. Amit

      No, because you forgot to take values as 1 * 30 = 30 and 5 * 6 !
      SO, for a unique answer, we need the other statement as well.

      1. Deepak

        Answer should be C

        Question is “What are the values” not “What is the value”, so answer could contain many values

  1. Sourav

    In question 6, the answer should be c

    since

    (I) 2X + 2Y <= 40
    X+Y= 20………..X and Y can be (20,0),(22,1),(30,1)…..

    from here if we consider the two statement together then we get the unique value of x and y as (20,0)
    note: ‘0’ can be considered as it falls within the set of non-negative integers.

  2. Sourav

    In question 6, the answer should be c

    since

    (I) 2X + 2Y <= 40
    X+Y= 20………..X and Y can be (20,0),(22,1),(30,1)…..

    from here if we consider the two statement together then we get the unique value of x and y as (20,0)
    note: ‘0’ can be considered as it falls within the set of non-negative integers.

  3. Karan Chapaneri

    In Question 7, by using stmt I, we can get the total number of mangoes stolen.
    It’s a just a simple AP with a=4 and d=4. Total number of mangoes stolen = 220.
    By stmt II alone , we can’t make out anything.

    So, answer should be (A).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *