ElitmusZone » Data Sufficiency Problem 3

Data Sufficiency Problem 3

Each question is followed by two statements. You have to decide whether the information provided in the statements is sufficient for answering the question.
Mark A If the question can be answered by using one of the statements alone, but cannot be answered by using the other statements alone.
Mark B If the question can be answered by using either statement alone.
Mark C If the question can be answered by using both statements together, but cannot be answered by using the either statement alone.
Mark D If the question cannot be answered even by using both the statements together.
1. What is the number of type-2 widgets produced, if total number of widgets produced is 20,000 ?
  (I) If the production of type-1 widgets increases by 10% and that of type-2 decreases by 6%, the total production remains the same.
(II) The ratio in which type-1 and type-2 widgets are produced is 2 : 1.
  (a)  A (b) B (c) C (d) D
2. How old is Sachin in 1997 ?
  (I)  Sachin is 11 yr  younger than Anil whose age will be a prime number in 1998.
(II) Anil’s age was a prime number is 1996.
  (a) A (b) B (c) C  (d) D
3. What is the total worth of Lakhriram’s assets ?
  (I) A compound interest at 10% on his assets, followed by a tax of 4% on the interest, fetches him Rs. 1500 this year.
(II) The interest is compounded once every four months.
  (a) A (b) B (c) C (d) D
4. How many different triangles can be formed ?
  (I)  There are 16 co-planer straight lines.
(II)  No two lines are parallel.
  (a) A (b) B (c) C (d) D
5. What is the selling price of the article ?
  (I)  The profit on sales is 20%.
(II) The profit on each unit is 25% and the cost price is Rs 250.
  (a) A (b) B (c) C (d) D
6. What is the cost price of the article ?
  (I)  After selling the article, a loss of 25% on cost price is incurred.
(II) The selling price is three-fourths of the cost price.
  (a) A (b) B (c) C (d) D
7. If p and q are the roots of the equation (ax+ bx + c=0) then what is the value of ( p+ q) ?
  (I)  p + q = -b/a
(II) 2pq = c/a
  (a) A (b) B (c) C (d) D
8. If a, b and c are integers, is (a – b + c) > (a + b – c) ?
  (I)  b is negative.
(II) c is positive.
  (a) A (b) B (c) C (d) D
9. What is the ratio of the two liquids A and B in the mixture finally, if these two liquids kept in three vessels are mixed together ? (The containers are of equal volume) Assume container volume=volume of liquids
  (I)  The ratio of liquid A to liquid B in the first and second vessels are 3 : 5, 2 : 3 respectively.
(II) The ratio of liquid A to liquid B in vessel 3 is 4 : 3.
  (a) A (b) B (c) C (d) D
10 A tractor traveled a distance of 5 M. What is the radius of the rear wheel ?
  (I)  The front wheels rotates ‘N’ times more than the rear wheel over this distance.
(II)The circumference of the rear wheel is ‘t’ times that of the front wheel.
  (a) A (b) B (c) C (d) D

Answer

1. B 2. D
3. C 4. D
5. A 6. D
7. C 8. C
9. D 10. D

Detailed Solution 

You might be interested in this article
Data Sufficiency Problem 04
Data Sufficiency Problem 05
Data Sufficiency Tutorial
Data Sufficiency Problems
Share this article Share on FacebookShare on Google+Email this to someoneTweet about this on TwitterPin on Pinterest

8 comments

  1. Sanket

    In sum 9, answer should be c
    let k be volume of each vessel.
    For vessel 1,
    Quantity of A and B are 3x,5x.
    3x+5x=8x=k
    x=k/8
    so, Quantity of A and B are 3k/8, 5k/8
    Similary for vessel 2,
    Quantities for A and B would be 2k/5, 3k/5
    And for vessel 3,
    A and B are 4k/7,3k/7.
    So now adding A quantites and B Quantities ratio can be found.
    Correct me if I am wrong.

  2. Amit

    The answer to problem 1 should be D,

    because it is not mentioned as if ONLY Type 1 and Type 2 products are produced. What if Type 3 is also there ?

    & as per your given solution, u have assumed that these are the only two types produced which is not correct.

  3. Prabhat Gupta

    The answer to problem 10 should be C.

    Statement 1 : (N+n)*2*pi*r = n*2*pi*R=5 ;
    Statement 2 : r*t = R ;

    Solving 1 and 2 ;

    R = 5(t-1)/(2*pi*N);

    where
    r : front radius
    R : rear radius
    pi : 22/7
    n : revolutions by rear wheel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *